We are two medical students who will try to "fill the gaps" of the greek medical education..Don't hesitate to communicate with us at the following e-mail : medicalservers@gmail.com

Δευτέρα 21 Μαΐου 2007

Πόσο καλή είναι πραγματικά η σοκολάτα για μας, με τον τρόπο που τη βρίσκουμε, την αγοράζουμε και την καταναλώνουμε στη καθημερινή μας ζωή;

Οι θετικές δράσεις της σοκολάτας φαίνεται ότι οφείλονται στις φυτοχημικές ουσίες που περιέχει και ιδιαίτερα στις φλαβονοειδείς ενώσεις και στις κατεχίνες που υπάρχουν στο κακάο.
Σε έρευνα Ιταλών γιατρών, βρέθηκε ότι η μαύρη σοκολάτα και όχι η άσπρη είναι σε θέση να μειώνει τη συστολική αρτηριακή πίεση και να βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης με αύξηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Το γάλα της άσπρης σοκολάτας φαίνεται ότι εμποδίζει την απορρόφηση των φλαβονοειδών ουσιών του κακάο από το έντερο.
Σε μελέτη ορόσημο που έγινε από Αμερικανούς γιατρούς στη Βοστόνη σε υπερτασικούς ασθενείς, εξετάστηκε η επίδραση της μαύρης σοκολάτας και του κακάο στον ανθρώπινο οργανισμό. Το συμπέρασμα ήταν ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να χαμηλώνει την ψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς, μειώνει την κακή χοληστερόλη LDL, βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, αυξάνει την ευαισθησία των κυττάρων στην ινσουλίνη και ότι οι δράσεις της μαύρης σοκολάτας και του κακάο θα μπορούσαν να μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.
Μια άλλη εργασία ρίχνει φως στις επιδράσεις του κακάο σε ένα άλλο τομέα της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος που έχει σχέση με την πηκτικότητα, τον κίνδυνο πρόκλησης θρόμβων και απόφραξης των αρτηριών. Ελβετοί γιατροί διαπίστωσαν ότι σε καπνιστές, η μαύρη σοκολάτα μειώνει την πηκτικότητα του αίματος, βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αρτηριών βελτιώνοντας έτσι τη ροή του αίματος.
Οι πιο πάνω αναφορές σε μερικές μόνο από τις έρευνες που εξέτασαν τις θετικές επιδράσεις του κακάο και της μαύρης σοκολάτας στην καρδία και τις αρτηρίες, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ευφορία στους λάτρεις της σοκολάτας που είναι πάρα πολλοί. Επίσης είναι πιθανόν να οδηγήσουν σε υπερκατανάλωση του εκλεκτού αυτού αγαθού.
Όμως τίθεται το ερώτημα: Πόσο καλή είναι πραγματικά η σοκολάτα για μας, με τον τρόπο που τη βρίσκουμε, την αγοράζουμε και την καταναλώνουμε στη καθημερινή μας ζωή;
Πρόκειται για ενδιαφέρον ζήτημα που χρειάζεται απαντήσεις και ορισμένες διευκρινίσεις σε σχέση με τις ερευνητικές εργασίες που δείχνουν τις ωφέλιμες επιδράσεις του κακάο και της μαύρης σοκολάτας.
Αρχικά πρέπει να τονίσουμε ότι στις έρευνες, η ποσότητα κακάο, μαύρης σοκολάτας και φλαβονοειδών ουσιών που δινόταν στους συμμετέχοντες, ήταν αυστηρά καθορισμένη.
Στην καθημερινή μας ζωή, η σοκολάτα που αγοράζουμε είναι πολλών διαφορετικών ειδών, δεν αναγράφεται συνήθως η ποσότητα φλαβονοειδών ουσιών που περιέχουν και η εν λόγω ποσότητα δυνατόν να υφίσταται μεγάλες διακυμάνσεις.
Γίνονται σκέψεις τώρα από τους κατασκευαστές σοκολάτας, όπως το περιεχόμενο σε φλαβονοειδείς ουσίες να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων.
Μια άλλη εξαιρετικά σημαντική επισήμανση που πρέπει να έχουμε κατά νου, είναι το περιεχόμενο σε θερμίδες, υδατάνθρακες και λίπη των σοκολατών που καταναλώνουμε.
Τα 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας περιέχουν περίπου 500 θερμίδες.
Εάν κάθε μέρα τρώμε 100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας χωρίς να μειώνουμε αντίστοιχα τις θερμίδες από άλλες πηγές, τότε η πρόσληψη βάρους θα επέλθει αναπόφευκτα. Το περιττό λίπος που θα συγκεντρώσουμε από μια πιθανή υπερβολική κατανάλωση σοκολάτας, θα μηδενίζει τις οποιεσδήποτε θετικές της επιδράσεις.
Συμπερασματικά θα τονίσουμε ότι η κατανάλωση σοκολάτας απαιτεί μεγάλη προσοχή παρά το ότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν θετικές επιδράσεις για την πίεση και το μεταβολισμό.
Το περιεχόμενο των σοκολατών σε κακάο και ιδιαίτερα σε φλαβονοειδείς ουσίες συχνά δεν είναι γνωστό. Οι θερμίδες και τα λίπη που υπάρχουν σε αυτές σε ψηλές συγκεντρώσεις, προκαλούν κίνδυνο παχυσαρκίας ο οποίος εξουδετερώνει τις θετικές τους επιδράσεις.

Βιβλιογραφία:

Short-term administration of dark chocolate is followed by a significant increase in insulin sensitivity and a decrease in blood pressure in healthy persons, American Journal of Clinical Nutrition 2005;81:611-614; Μάρτιος 2005.

Cocoa Reduces Blood Pressure and Insulin Resistance and Improves Endothelium-Dependent Vasodilation in Hypertensives, Hypertension 2005;10.1161/01.HYP.0000174990.46027.70, early online publication, 18 Ιουλίου 2005.

Dark chocolate improves endothelial and platelet function, Heart 2006;92:119-120,doi:10.1136/hrt.2005.063362, Ιανουάριος 2006.

Δεν υπάρχουν σχόλια: