We are two medical students who will try to "fill the gaps" of the greek medical education..Don't hesitate to communicate with us at the following e-mail : medicalservers@gmail.com

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007

Το παζλ περιπλέκεται

Δεκάδες ακόμα γονίδια αποδεικνύεται ότι εμπλέκονται στον καρκίνο

Οι ερευνητές συνέκριναν το DNA καρκινικών και υγιών κυττάρων
Λονδίνο

Το γενετικό «παζλ» του καρκίνου έχει περισσότερα κομμάτια απ' ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες. Η λεπτομερής εξέταση του DNA σε κύτταρα από διάφορες μορφές καρκίνου αποκάλυψε περίπου 100 γονίδια που οδηγούν στην εμφάνιση όγκων αν υποστούν μετάλλαξη.

«Εντοπίσαμε ενδείξεις για περίπου 100 νέα γονίδια του καρκίνου» δήλωσε στο Reuters ο Μάικ Στράτον, επικεφαλής της μελέτης στο διεθνές Πρόγραμμα Γονιδιώματος του Καρκίνου, με έδρα το Ινστιτούτο Σάνγκερ στη Βρετανία.

«Θα περίμενα να ήταν όχι περισσότερα από δέκα, δεδομένων των όσων γνωρίζαμε» σχολίασε ο συνάδελφός του Αντριου Φούτριαλ.

Περίπου 350 γονίδια ήταν μέχρι σήμερα γνωστό ότι σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, όπου δημοσιεύεται η έρευνα.

Οι ερευνητές συνέκριναν το γονιδίωμα κυττάρων από περίπου 210 μορφές καρκίνου με τις αντίστοιχες αλληλουχίες υγιών κυττάρων, οι οποίες είχαν προσδιοριστεί από το διεθνές Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος.

Η ανάλυση εστιάστηκε στις κινάσες, μια οικογένεια πρωτεΐνών που σχετίζονται με τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των κυττάρων και είχαν συνδεθεί με τον καρκίνο σε παλαιότερες έρευνες.

Ανάμεσα στα 500 γονίδια της οικογένειας των κινασών, οι ερευνητές ανακάλυψαν περίπου 100 που φαίνεται να δυσλειτουργούν στα καρκινικά κύτταρα λόγω μεταλλάξεων. Εντοπίστηκαν συνολικά 1.000 ύποπτες μεταλλάξεις, από τις οποίες οι 150 εκτιμάται ότι είναι μεταλλάξεις «οδηγοί», οι οποίες πυροδοτούν τον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό των κυττάρων στον καρκίνο.

Οι υπόλοιπες μεταλλάξεις υπάρχουν μεν στα καρκινικά κύτταρα, αλλά ο ρόλος τους στην εμφάνιση του όγκου είναι δευτερεύων ή μηδαμινός.

Είναι πάντως ενδιαφέρουσα η διαπίστωση ότι ορισμένες μορφές καρκίνου εμφάνιζαν πολυάριθμες μεταλλάξεις, ενώ σε άλλες ήταν ελάχιστες.

Οι περισσότερες μεταλλάξεις εντοπίστηκαν στον καρκίνο του πνεύμονα, πιθανώς λόγω της διαρκούς έκθεσης σε καρκινογόνες ουσίες, ενώ οι λιγότερες υπήρχαν στους καρκίνους των όρχεων και του μαστού.

Το σίγουρο είναι ότι μετά την τελευταία ανακάλυψη οι κινάσες και τα γονίδιά τους θα γίνουν νέος στόχος των προσπαθειών για την ανάπτυξη νέων αντικαρκινικών φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: