We are two medical students who will try to "fill the gaps" of the greek medical education..Don't hesitate to communicate with us at the following e-mail : medicalservers@gmail.com

Τρίτη 12 Ιουνίου 2007

Πόσο αποτελεσματικό είναι το νέο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας;

Το εμβόλιο Gardasil είναι σε θέση να προλαμβάνει το 99% των περιπτώσεων με προκαρκινικές βλάβες του τραχήλου της μήτρας.

Σε γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές, οι οποίες ακόμη δεν έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η χορήγηση του εμβολίου κατά του εν λόγω ιού, θα μπορούσε να μειώνει δραστικά τον αριθμό των νέων προκαρκινικών βλαβών και καρκίνων του τραχήλου της μήτρας που προκαλούνται από τους ιούς HPV 16 και 18.

Οι ιοί HPV 16 και 18, ευθύνονται για περίπου 70% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Το εμβόλιο Gardasil προσφέρει προστατευτική ανοσία κατά των ιών HPV 16 και 18 που προκαλούν προκαρκινικές αλλοιώσεις και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Επίσης προσφέρει ψηλό βαθμό προστασίας κατά των ιών HPV 6 και 11 που προκαλούν μαζί πέραν του 90% όλων των περιπτώσεων κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων. Οι 4 τύποι των ιών HPV, ευθύνονται για μεγάλο αριθμό παθολογικών τεστ Παπανικολάου και χαμηλού βαθμού βλάβες του τραχήλου.

Στη μεγαλύτερη έρευνα που έγινε ποτέ για την αποτελεσματικότητα του Gardasil, οι ερευνητές συνδύασαν και ανάλυσαν τα δεδομένα από 4 τυχαιοποιημένες θεραπευτικές δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν 20.583 γυναίκες, ηλικίας 15 έως 26 ετών από πέραν των 24 χωρών της Ευρώπης, Βορείου Αμερικής, Λατινικής Αμερικής και Ασίας. Οι συμμετέχουσες, με τυχαίο τρόπο κατανέμονταν στο να λάβουν το εμβόλιο ή ένα πλασέμπο (εικονικό εμβόλιο). Η διάρκεια παρακολούθησης ήταν 3 χρόνια.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η προφυλακτική χορήγηση του εμβολίου ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην πρόληψη των προκαρκινικών αλλοιώσεων που προκαλούν οι ιοί HPV στον τράχηλο της μήτρας.

Η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών ήταν της τάξης του 99%. Βρέθηκε ότι το εμβόλιο προσφέρει πολύ ψηλή προστασία από σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τους ιούς HPV, σε γυναίκες που δεν είχαν εκτεθεί πριν από το εμβόλιο σε ιούς που αντιμετωπίζονται από το εμβόλιο.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στις γυναίκες. Προκαλεί 240.000 θανάτους, κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Οι εμπειρογνώμονες υπολογίζουν ότι κατά το 2007, περίπου 500.000 γυναίκες θα προσβληθούν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας παγκόσμια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο αριθμός των γυναικών που θα παρουσιάσουν τη νόσο υπολογίζεται στις 11.000. Στη εν λόγω χώρα κάθε μέρα, 10 γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο τραχήλου της μήτρας.

Χάρις στην έρευνα αυτή και προηγούμενες εργασίες, αποδεικνύεται επιπρόσθετα ότι το εν λόγω εμβόλιο προστατεύει και από 3 άλλους σπάνιους καρκίνους (αδενοκαρκίνωμα του τραχήλου, καρκίνο του κόλπου και καρκίνο του αιδοίου) που προκαλούνται από τους ιούς HPV.

Σύμφωνα με υπολογισμούς από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες, είναι μολυσμένοι με ιό HPV. Επιπρόσθετα κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 6 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις μολύνσεων με τον εν λόγω ιό, γεγονός που καθιστά τη νόσο τη συχνότερη μόλυνση που μεταδίδεται από το σεξ στη χώρα.

Βασικά, θα μπορούσε να λεχθεί ότι σχεδόν όλοι οι άνθρωποι με ενεργό σεξουαλική ζωή, θα εκτεθούν σε κάποια φάση της ζωής τους στον ιό HPV. Στους περισσότερους δεν προκαλεί επιπλοκές και φεύγει από μόνος του. Ωστόσο σε αριθμό περιπτώσεων μολύνσεων με ψηλού κινδύνου τύπους του ιού HPV, εάν δεν γίνει η κατάλληλη αντιμετώπιση, είναι δυνατό να προκληθεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας.

Οι ασθενείς που θα αναπτύξουν καρκίνο τραχήλου μήτρας, παρουσιάζουν από πριν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο. Το εμβόλιο Gardasil βρέθηκε στη μεγάλη αυτή έρευνα ότι είναι σε θέση να προλαμβάνει το 99% των περιπτώσεων με προκαρκινικές βλάβες.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για χορήγηση σε κορίτσια και γυναίκες καλύπτοντας τις ηλικίες από 9 έως 26 ετών. Το γεγονός της χορήγησης εμβολίου για πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου σε κορίτσια πριν από την εφηβική ηλικία, δημιούργησε κάποιες αντιδράσεις. Όμως οι ειδικοί δηλώνουν ότι το ανοσολογικό σύστημα των κοριτσιών και νεαρών γυναικών, αντιδρά πολύ καλά στο εμβόλιο και έτσι αυξάνει την προστασία τους από τον καρκινογόνο ιό.

Συνοπτικά, βλέπουμε ότι ο εμβολιασμός σε μεγάλη κλίμακα και η ανίχνευση με το τεστ Παπανικολάου των προκαρκινικών καταστάσεων του τραχήλου της μήτρας, θα μειώσει δραματικά τη μάστιγα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με τον ιο HPV.

3 σχόλια:

- sklir - είπε...

einai toso apotelesmatiko oso vareto einai k to post sas!

- sklir - είπε...

99%

Medical Servers είπε...

Ευχαριστουμε που το διάβασες..