We are two medical students who will try to "fill the gaps" of the greek medical education..Don't hesitate to communicate with us at the following e-mail : medicalservers@gmail.com

Σάββατο 16 Ιουνίου 2007

Το υπερβολικό βάρος προκαλεί σοβαρές χρόνιες ασθένειες

Υπέρβαρο άτομο.

Όταν έχετε υπερβολικό βάρος τότε πρέπει να ξέρετε ότι διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από σοβαρότατες χρόνιες ασθένειες που πιθανόν ν' απειλούν τη ζωή σας.

Ο κίνδυνος αυτός φάνηκε ξεκάθαρα στα αποτελέσματα έρευνας γιατρών από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της Βοστόνης και του Χάρβαρντ, οι οποίοι ανάλυσαν τις επιπτώσεις του βάρους σώματος πάνω στην υγεία για μια χρονική περίοδο 10 ετών.

Ο κίνδυνος για διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, καρδιακά προβλήματα, πέτρες στη χολή, καρκίνο του παχέος εντέρου και εγκεφαλικά επεισόδια φάνηκε ότι αυξανόταν σημαντικά ανάλογα με την αύξηση του βάρους σώματος, σε άνδρες και γυναίκες.

Για να αξιολογηθεί καλύτερα το υπερβολικό βάρος οι ερευνητές μέτρησαν σε κάθε ασθενή το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται σαν το πηλίκο του βάρους σώματος (Β) με μονάδα μέτρησης σε κιλά, διαιρούμενο δια του ύψους (Υ) με μονάδα μέτρησης σε μέτρα στο τετράγωνο. Δηλαδή ΔΜΣ=Β/Υ2.

Ο ΔΜΣ είναι πολύ καλύτερος δείκτης του κατά πόσο κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος διότι λαμβάνεται υπ' όψη στον υπολογισμό του και το ύψος του κάθε ασθενή.

Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπ' όψη για την κατάταξη των ασθενών ήταν τα ακόλουθα:

*

Κανονικό βάρος του ατόμου για το ύψος του είναι όταν ο ΔΜΣ κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 24,9
*

Υπέρβαρα είναι τα άτομα που έχουν ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9
*

Παχύσαρκα είναι τα άτομα που έχουν ΔΜΣ από 30 έως 35 και πιο πάνω

Τα αποτελέσματα των ερευνητών, μετά από παρακολούθηση 10 ετών των ασθενών, έδειξαν τα ακόλουθα:

*

Οι ασθενείς οι οποίοι έχουν ΔΜΣ ίσο ή μεγαλύτερο από 35, διατρέχουν 20 φορές περισσότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη σε σχέση με αυτούς που έχουν ένα φυσιολογικό ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 24,9.
*

Ασθενείς οι οποίοι ήσαν υπέρβαροι αλλά όχι παχύσαρκοι, είχαν δηλαδή ένα ΔΜΣ μεταξύ 25 και 29,9, είχαν επίσης στατιστικώς σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο ν' αναπτύξουν αρτηριακή υπέρταση καρδιακά νοσήματα, ψηλή χοληστερόλη και πέτρες στη χολή.
*

Ακόμη και για τους ασθενείς εκείνους που είχαν ένα φυσιολογικό ΔΜΣ από 18,5 έως 24,9, αυτοί οι οποίοι ήσαν στο άνω ήμισυ του κανονικού πεδίου δηλαδή είχαν ΔΜΣ από 22 έως 24,9 είχαν αυξανόμενο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές χρόνιες ασθένειες, έστω και αν ο κίνδυνος αυτός ήταν μικρότερος παρά στους υπέρβαρους (ΔΜΣ 25-29,9) και στους παχύσαρκους (ΔΜΣ 30-36)
*

Είναι καλό οι ενήλικες να διατηρούν ένα ΔΜΣ μεταξύ 18,5 και 21,9 διότι στα επίπεδα αυτά ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι ανάπτυξης ασθένειας λόγω αυξημένου βάρους σώματος

Η μελέτη αυτή είναι πολύ σημαντική διότι δείχνει ξεκάθαρα τη σχέση αυξημένου βάρους και σοβαρών χρόνιων ασθενειών.

Ο διαβήτης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιακά προβλήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι πέτρες στη χολή αυξάνονται αναλογικά με το Δείκτη Μάζας Σώματος και γι' αυτό για καλύτερη προστασία της υγείας τους οι ενήλικες πρέπει να διατηρούν το δείκτη αυτό μεταξύ 18,5 και 21,9.

Δεν υπάρχουν σχόλια: