We are two medical students who will try to "fill the gaps" of the greek medical education..Don't hesitate to communicate with us at the following e-mail : medicalservers@gmail.com

Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2007

Προφυλακτική ακτινοθεραπεία για καρκίνο πνευμόνων αυξάνει σημαντικά την επιβίωση

29-08-2007

Η προφυλακτική κρανιακή ακτινοθεραπεία στο μικροκυτταρικό καρκίνο πνευμόνων αυξάνει σημαντικά την επιβίωση.

Η προφυλακτική ακτινοθεραπεία που χορηγείται στο κρανίο μετά από τη χημειοθεραπεία σε ασθενείς που πάσχουν από μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης μεταστάσεων στον εγκέφαλο και διπλασιάζει τον ένα χρόνο επιβίωσης.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό συμπέρασμα, προέκυψε από ευρεία έρευνα που διεξάχθηκε σε διάφορα νοσοκομεία στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Έρευνα και Θεραπεία του Καρκίνου (European Organisation for Research and Treatment of Cancer, EORTC).

Ο μικροκυτταρικός καρκίνος των πνευμόνων, είναι μια επιθετική μορφή καρκίνου που αποτελεί το 15% του συνόλου όλων των νέων καρκίνων του πνεύμονα που εμφανίζονται. Οι πλείστοι ασθενείς με τη νόσο, δυστυχώς κατά τη διάγνωση παρουσιάζονται σε προχωρημένα στάδια με διασπορά του καρκίνου και σε άλλα μέρη του σώματος.

Χωρίς θεραπεία, η οποία είναι η χημειοθεραπεία, ο μέσος όρος του χρόνου επιβίωσης των ασθενών είναι 2 έως 4 μήνες. Παρά τη χορήγηση της θεραπείας, στους πλείστους ασθενείς, ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα οδηγεί στο θάνατο σε χρονικό διάστημα 1 έτους από τη διάγνωση.

Οι μεταστάσεις του μικροκυτταρικού καρκίνου των πνευμόνων στον εγκέφαλο, είναι κύρια αιτία θανάτου. Προκαλούν επίσης στους ασθενείς αυτούς, σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στις ψυχολογικές και σωματικές τους λειτουργίες.

Έρευνες που έγιναν το 1980, είχαν δείξει ότι σε ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα σε περιορισμένο, αρχικό στάδιο και με πλήρη ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία, η προφυλακτική ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο μείωνε τον κίνδυνο εγκεφαλικών μεταστάσεων και βελτίωνε τη χρονική διάρκεια επιβίωσης των ασθενών.

Στη νέα Ευρωπαϊκή πολυκεντρική θεραπευτική έρευνα που σας παρουσιάζουμε, οι γιατροί χρησιμοποίησαν την προφυλακτική κρανιακή ακτινοθεραπεία σε ασθενείς με προχωρημένα στάδια μικροκυτταρικού καρκίνου πνευμόνων. Σε 286 ασθενείς στους οποίους αρχικά δόθηκε χημειοθεραπεία (4 έως 6 κύκλοι) και παρουσίασαν ανταπόκριση, έγινε τυχαιοποιημένη κατανομή για χορήγηση προφυλακτικής ακτινοθεραπείας ή μόνο απλά παρακολούθηση.
Μετά από 1 χρόνο, μόνο 14,4% των ασθενών που έλαβαν προφυλακτική ακτινοθεραπεία υπέφεραν από συμπτωματικές μεταστάσεις του καρκίνου στον εγκέφαλο. Αντίθετα σε 40,4% των ασθενών που δεν έλαβαν ακτινοθεραπεία στον εγκέφαλο, υπήρχαν συμπτωματικές μεταστάσεις.

Επιπρόσθετα, 27,1% των ασθενών που έλαβαν ακτινοθεραπεία βρίσκονταν στη ζωή σε σύγκριση με 13,3% αυτών που δεν έλαβαν ακτινοθεραπεία.

Το συμπέρασμα των Ευρωπαίων γιατρών είναι ότι η προφυλακτική κρανιακή ακτινοθεραπεία στο μικροκυτταρικό καρκίνο πνευμόνων, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωματικών εγκεφαλικών μεταστάσεων και αυξάνει σημαντικά την επιβίωση.

Θεωρούν ότι επειδή η ακτινοθεραπεία αυτή, είναι καλά ανεκτή και δεν επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής, θα πρέπει να προσφέρεται πλέον συστηματικά σε όλους τους ασθενείς με μικροκυτταρικό καρκίνο των πνευμόνων σε εκτεταμένα στάδια και των οποίων η νόσος ανταποκρίνεται στην αρχική χημειοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: